Faragás, vésés munkálatai

A kulisszák mögött

Ezeket a sorokat mielőtt leírtam volna, hosszasan vívódtam magamban, hogy egyáltalán megtegyem-e. Az oka nagyon egyszerű. Rengeteg fáradtság, kísérletezés, elutasítás, és nem egyszer a drága alapanyag elpocsékolása is része annak az útnak, ami a mesterség kulisszák mögötti világának bebarangolását övezi. Ezt szerintem mindenki aki erre hivatott, saját maga kell megtapasztalja, mert a kész dolgokat nem ugyanazon a szinten értékelik az emberek, mint azt, amiért néha komolyan meg kell küzdeniük. A “másolóműveszeket” pedig kifejezetten nem szívlelem.

Végül arra jutottam, hogy amit kaptam, magam is ingyen kaptam, s ebből amit lehet, és magamnak kárt nem okozok vele, azt szívesen megosztom másokkal is. Így például az alap technikák kivitelezését, vagy a pontos méretek után való sablonok készítését, összerakási technikákat. A többi pedig már csak az alkotó egyéniségén múlik, hogyan használja mindezeket.

Kezdjük a sort az elején. A kérdésekkel indulunk.

Mi az amit készíteni szeretnénk?Milyen célt szolgál? Milyen területen lesz használva, eszerint milyen minőségű, vastagságú és színű anyagra lesz szükségünk?Milyen méretek szükségesek a készítendő tárgyunkhoz?Milyen technikával szeretnénk összerakni és díszíteni?

Javaslom, hogy kezdetnek készítsünk minél egyszerűbb tárgyakat, amiknél a hiba lehetősége minimális. Így még ha adódnak is nehézségek, ezeken könnyen túlléphet az alkotó, s a munka végeztével a sikerélmény ösztönzőleg hat a következő tárgy elkészítéséhez. Így lehet idővel egyre komolyabb és szakmailag összetettebb feladatokat célként magunk elé tűzni.

Ezt az elvet követve fogok itt bemutatni néhány munkafolyamatot, kezdve az egyszerűbb tárgyaktól, az egészen komoly bőrös munkákig.

Javaslom, kísérd figyelemmel. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=hdEzO5etibY&t=1s