Tímár mestreség

Rövidfilmek a Népi mesterségekről és a Bőrművességről

Az itt található rövidebb-hosszabb videókat a szakmai mondanivalójuk okán válogattam össze. Segítségükkel bepillantást nyerhetünk a bőrös  és a hagyományos, mára már eltűnőfélben lévő Népi mesterségekbe. Köszönet a filmeket elhivatottsággal készítőknek!

A videókon szereplő Mesterek egyben példaként is előttünk állnak!

 

Valamikor egy birkát adtak egy olyan karikás ostorért, melyet a hajdúszoboszlói Szabó István készít. Hogy milyen egy jó ostor? A videóból kiderül.

 

Tóth József, Bőrműves,Sallang készítő mester

 

 

A nádudvari fazekasok fekete kerámiáját 250 éve őrzi a Fazekas család, akik közül ma is négyen dolgoznak a szakmában. A legidősebb, Fazekas Lajos, a Népművészet Mestere vezet végig bennünket ezen a történelmi úton.

 

Mihalkó Gyula a Népművészet Mestere nagyapjától, apjától és nagybátyjától tanulta és negyedíziglen őrzi a mesterséget. Az országban ma már egyedül ő készít pásztorkalapokat.

 

Kusinszki Andrást és Kulcsár Andrást a Hortobágyi nemzeti Park területén működő Kézműves udvarba meghívta Galánfi András, hogy kovácsok segítségével bemutassák, hogyan készül a küllős kerék.

 

 

B. Nagy János magatarti juhász a szükség kényszerűsége miatt kezdett el kötelet verni és kötőféket készíteni. Beszél a kötélkészítés folyamatairól, hogy mi szükséges mindahhoz, hogy erős, rugalmas kötelet lehessen készíteni, és mindezt be is mutatja a nézők számára.

 

 

Tímármunka, kézi munkával történő bőrkikészítés